Anasayfa
Forum
Şiir
Fotoğraflar
Haberler
Makaleler
Genç Kalemler
Kitaplık
Biyografi
Merhaba,
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
üye olun
.
Eylül 03, 2010, 01:25:25 ÖÖ
39880
Konu Gönderen:
4107
Üye
Son üye:
haman-dil
Ana Sayfa
Yardım
Giriş Yap
Edeb Yâ Hû Tasavvuf Edebiyatı Forum Öykü Türkiyat Roman Özeti Sözlük Biyografi Şiir Makale
|
Edeb Yâ Hû Kültür Sanat ve Edebiyat Bölümü
|
Karalama Defteri
|
Ramazan Bayramı mı Şeker Bayramı mı
« önceki
sonraki »
Sayfa:
[
1
]
2
Yazdır
Gönderen
Konu: Ramazan Bayramı mı Şeker Bayramı mı (Okunma Sayısı 1597 defa)
ehl-idil
Usta
İleti Sayısı: 215
«
:
Eylül 25, 2008, 11:41:39 ÖÖ »
Ramazan denince yalnızca bir bayramın veya bir ayın ismi akla gelmez. Ramazan oruçtur, bedenin ve ruhun arınmasıdır, sabırdır, yardımlaşmadır, her dört rekâtta farklı makamlarla kılınan teravihtir, mahyalardır, iftar ve iftar kültürüdür, diş kirasıdır, Ramazan eğlenceleridir, Hacivat ile Karagöz’dür, Kavuklu ile Pîşekâr’dır ve bunların arkasında yatan koca bir Müslüman-Türk kültürüdür.
İşte bunlardan dolayı Ramazan Bayramını şeker bayramı olarak değiştirmek bir milletin tarihini ve kurduğu medeniyeti yok saymak, tarihi ile irtibatını koparmak, tarihini ve medeniyetini çöpe atmaktır.
Nâdanlar ider sohbet-i nâdan ile telezzüz/Dîvanelerin hemdemi dîvane gerektir
Reklâm Alanı
Reklâm Alanı
candankolik
Çırak
İleti Sayısı: 39
Ynt: Ramazan Bayramı mı Şeker Bayramı mı
«
Yanıtla #1 :
Eylül 28, 2008, 06:30:59 ÖÖ »
düşüncelerinize katılmamak mümkün değil.
şeker bayramı adlandırmasının arkası ne kadar dolu bilmiyorum ancak, bana çok da mantıklı gelmiyor.
Erkan Hirik
Pîr - Yönetici
Pîr-i Sânî
«
Yanıtla #2 :
Eylül 29, 2008, 03:44:01 ÖÖ »
Ben sizler kadar katı düşünmüyorum açıkçası. Hele hele kurduğu medeniyeti yok saymak, çöpe atmak gibi düşüncelere ise hiç katılmıyorum.
Evet haklısınız bu bayramın adı "Ramazan Bayramı"dır. Lakin bu bayrama "Şeker Bayramı" demek kimseye bir şey kaybettirmez, aksine kazandırır diye düşünüyorum.
Çocukken ben bu bayramı sabırsızlıkla bekler ve geldiğinde mahalledeki evleri arkadaşlarım ile tek tek dolaşarak şeker toplamaya çıkardık. Eminim ki bir çoğunuz da bu eylemi gerçekleştirmişsinizdir. Durum böyle olunca o yaşlardaki çocuklara "ramazan bayramı" yerine "şeker bayramı" daha çekici gelebilmektedir.
Ayrıca bu bayramda bir Türk geleneği değil midir şeker dağıtmak, tatlı yiyecekler ikram etmek. Bir nevi tutulan 30 günlük oruç sonrası ağızların tatlanmasına vesile...
Bu bayrama şeker desek de, ramazan desek de sonuçta o kutsiyetinden bir şey kaybetmeyecektir. Şeker dedik diye eğer bu kutsiyet kayboluyorsa bilin ki o kayıp bayramdan değil sizdendir.
Duvarları olan milletiz vesselam, belki de böylesi "parmak ucu kadar meselelere takıldığımızdan koca alemi göremiyoruz".
Selamlar.
Şimdi ayın, şın ve kaf’ları çıkardılar elifbelerden de sensizliğin mektebinde bir sabra mıhladılar bizi elif’lerle he’lerden.
|
www.erkanhirik.com.tr
|
Kaan Fakılı
Pîr - Yönetici
Pîr-i Sânî
«
Yanıtla #3 :
Eylül 29, 2008, 03:55:42 ÖÖ »
Bence olayların nedenlerini farlı yerlerde arıyorsunuz. Evet bayramlar bizim için eski bayramlar değil ancak bunun nedeni kavram kargaşasında değildir kanımca. Toplumsal bir değişim yaşıyoruz. Sadece bayramdan dolayı değil. Her anlamda bir toplumsal değişim yaşıyoruz. Giyimimiz değişiyor, adetlerimiz değişiyor, yaşayışımız değişiyor. Hâliyle bayramlarımız da değişiyor. Bunun adına ister ramazan, ister şeker isterseniz de tatlı bayramı deyin, bayramı algılayış şeklimiz değiştikten sonra bunlaın bir anlamı kalmıyor.
Bir de olaya şu açıdan bakmak lazım. İnsanlar gün geçtikçe eskiye özlem duyuyorlar. Mesela ben çocukluğumda yaşadığım bayramları çok özlüyorum şu an. Ancak bu bayramların değiştiğini mi gösterir? Bence bunun cevabını bugünün çocuklarından öğrenebilirsiniz.
Kişisel Sitem
Türkçe Türk Dili
Erkan Hirik
Pîr - Yönetici
Pîr-i Sânî
«
Yanıtla #4 :
Eylül 29, 2008, 04:01:25 ÖÖ »
Hayat zaten değişimin ta kendisidir. Bazı şeylerin değişmesini engellemeye çalışmak doğaya isyan etmektir. Misal dün ile bugün kendinizi düşünün. İki gün arasında inanın çok fark vardır. Yeni şeyler duyarız, öğreniriz ve dolayısıyla gelişiriz, değişiriz. Bir çok şeye bu gözle bakabilirsiniz. Bayramlar da bunlardan birisi sadece. Ben bu değişime de normal bakıyorum diyebilirim. Elbette değişimin gittiği yön önemlidir, niteliği önemlidir.
Hiç bir gün, dün gibi olmaz. Bu sebeple de özlenir zaten.
Şimdi ayın, şın ve kaf’ları çıkardılar elifbelerden de sensizliğin mektebinde bir sabra mıhladılar bizi elif’lerle he’lerden.
|
www.erkanhirik.com.tr
|
Kaan Fakılı
Pîr - Yönetici
Pîr-i Sânî
«
Yanıtla #5 :
Eylül 29, 2008, 04:05:25 ÖÖ »
Elbette her şey değişecektir. Kimse bunun aksini iddia etmiyor zaten. Polemik konusu yaratmanıza gerek yok. Ben de söylediğinizden farklı bir şey söylemedim zaten. Kaldı ki kendi cevabınızı yorumunuzun içerisinde verdiniz zaten. Değişimin yönünün önemli olduğundan bahsettiniz. Kimse şu an dünyanın gidişatının ya da bırakın dünyayı ülkemizin gidişatının hayra doğru gittiğini söyleyemez. Keza yaşatımızda önemli bir yeri olan bayramların da öyle. Her ne kadar ben değişime normal baksam da bu değişimden memnun olduğumu söyleyemem. Evet belki bu değişime direnmiyoruz, iliklerimize kadar yaşıyoruz. Ancak bu değişimin doğru olduğunu göstermez.
Kişisel Sitem
Türkçe Türk Dili
Erkan Hirik
Pîr - Yönetici
Pîr-i Sânî
«
Yanıtla #6 :
Eylül 29, 2008, 04:37:36 ÖÖ »
Polemik konusu yapmaya çalıştığım yok. Sadece aklıma gelenleri yazdım. Size cevap verdiğimi düşünmüşsünüz, lakin ben değişim hakkındaki fikirlerimi beyan ettim. Değişimin doğru ya da yanlış olması gibi bir şey olamaz diye düşünüyorum. Doğru ya da yanlış olan şey insanların seçimleri ile ilgilidir. Eğer bu değişimi biz seçmiyorsak doğruyu yanlışı da biz belirlemiyoruz demektir. Ben değişimin yönü önemlidir derken onun doğru ya da yanlış olduğunu kast etmedim. Zaten size göre yanlış olan şey bayram üzerinden örnek vermek gerekirse bayramı önemsemeyenler için doğru bir değişimdir.
|
www.erkanhirik.com.tr
|
candankolik
Çırak
«
Yanıtla #7 :
Eylül 29, 2008, 04:53:58 ÖÖ »
Ramazan ayı gittikçe önemini yitirirken, Ramazan bayramının yitirmesi gayet doğal. önemden kastım ilgi açısından. gerek televizyon kanalları gerekse sokaktaki insanlar bunun birer kanıtı.bizim en büyük değerlerimiz sıradanlaşıyor ya da sıradanlaştırılıyor.
erkan, ilk cevabına karşılık; şeker bayramı adlandırması kötü demiyorum, ama Ramazan bayramı adlandırmasının önüne geçmesi olumsuz bir şey bence.
Erkan Hirik
Pîr - Yönetici
Pîr-i Sânî
«
Yanıtla #8 :
Eylül 29, 2008, 05:02:47 ÖÖ »
Önüne geçsin ya da ardında kalsın candankolik arkadaşım neden olumsuz anlatabilir misin ?
|
www.erkanhirik.com.tr
|
candankolik
Çırak
«
Yanıtla #9 :
Eylül 29, 2008, 06:06:10 ÖÖ »
konuyu açan arkadaşın da belirttiği nedenlerden, Ramazan bayramı adlandırmasının, içi dolu. ifade ettiği anlamlar çok.
ancak -belirttiğiniz nedenlerle- şeker bayramı adlandırması, kurban bayramı için de kullanılabilir.
bu bayram Ramazan ayının bayramıdır.bu bayrama adını ''tutulan oruç sebebiyle ağızların tatlanması için ikram edilen şekerler'' değil, bizzat o orucun tutulduğu ay olan Ramazan' ın adı daha makbuldur.
alternatif adlandırmalar ben de aynı etkiyi bırakmıyor. ama tabi ki de çoğunluğun ne düşündüğü önemlidir.
Erkan Hirik
Pîr - Yönetici
Pîr-i Sânî
«
Yanıtla #10 :
Eylül 29, 2008, 09:10:52 ÖS »
Ben sanırım derdimi anlatamadım. Ben zaten bu bayramın adı ramazan değildir demedir. Aksi bu bayraım adı "elbette" ramazandır dedim. Şeker bayramı ifadesinin içinin boş olduğunu da düşünmüyorum. Yukarıda da bunun nedenlerini belirttim. Bu bayrama ne derseniz diyin o yalnızca adıdır ve kutsiyetinden bir şey götürmez dedim. Eğer götürdüğünü düşünüyorsanız bu sizin yanılgınız, sizin eksikliğinizdir, bayramın eksikliği değildir, dedim.
|
www.erkanhirik.com.tr
|
NurenNur
Pîr-i Sânî
Kalbimden İsmin Geçti Kimseler Duymadı
«
Yanıtla #11 :
Eylül 30, 2008, 11:13:34 ÖÖ »
Mubarek bir ayın akabinde Rabbimiz ödül olarak bayramı vermiş... bunu şeker bayramı veya Ramazan bayramı diye sabit isimlerle nitelememek lazım bence.Sonuçta adı, Bayram bu söze yoğunlaşmak daha bir mutlu eder insanı...Herkesin bayramı Bay Ram olur inşAllah...
Yine gece, yine hüzün
Ve yine içimde sen
Ve yine biliyor musun?
İçimde sen olunca hüzün de güzel...
Erkan Hirik
Pîr - Yönetici
Pîr-i Sânî
«
Yanıtla #12 :
Eylül 30, 2008, 12:48:40 ÖS »
İşte ben de bunu vurgulamaya çalışıyordum NurenNur.
|
www.erkanhirik.com.tr
|
Kaan Fakılı
Pîr - Yönetici
Pîr-i Sânî
«
Yanıtla #13 :
Eylül 30, 2008, 08:06:29 ÖS »
Ha "Ali Hoca", ha "Hoca Ali"
Kişisel Sitem
Türkçe Türk Dili
sozbiter
**SözbiteR**
Pîr-i Sânî
«
Yanıtla #14 :
Ekim 04, 2008, 08:43:57 ÖS »
dönme dolap hesabı... nerden başlasan dönmeye hep aynı nokta... bayram dır aslolan
Kelimenin TAM Anlamıyla !!!
Sayfa:
[
1
]
2
Yazdır
Edeb Yâ Hû Tasavvuf Edebiyatı Forum Öykü Türkiyat Roman Özeti Sözlük Biyografi Şiir Makale
|
Edeb Yâ Hû Kültür Sanat ve Edebiyat Bölümü
|
Karalama Defteri
|
« önceki
sonraki »
Gitmek istediğiniz yer:
Gitmek istediğiniz yer:
-----------------------------
Edeb Yâ Hû Genel Başlıklar